Google Analytics AVG-proof maken doe je zo

< Blog >

7 mei 2018

Het is mogelijk om Google Analytics in te stellen zonder dat er toestemming van gebruikers nodig is. De enige kanttekening is dat er geen vorm van profilering plaats mag vinden. Wanneer je namelijk gebruik maakt van profilering in de vorm van re-marketing, het opbouwen van gebruikersprofielen of gepersonaliseerde content is er toestemming vereist. Dit soort technieken worden vooral voor adverteerdoeleinden toegepast. Google Analytics koppelen aan Google AdWords is een vorm van profilering. Daarom ben je verplicht hier toestemming aan de gebruiker voor te vragen!

Maak Google Analytics privacyvriendelijk

De Autoriteit Persoonsgegevens maakte een handleiding om Google Analytics privacy vriendelijk in te stellen. Door deze stappen te doorlopen voldoet jouw Google Analytics aan de Wbp en zit je veilig voor de wetgeving. Dit zijn de stappen die je moet ondernemen:

1. Allereerst is het goed een bewerkersovereenkomst af te sluiten met Google. Dit kun je in de beheeromgeving van Google Analytics onder Accountinstellingen terugvinden.

2. Let op dat je Google niet het volledige IP-adres laat verwerken (Anonymize IP). Door een extra stukje code in je trackingcode van Google Analytics toe te voegen wordt het laatste gedeelte van het IP-adres van websitebezoekers verwijderd.

3. Zet het delen van gegevens met Google uit. Dit kan makkelijk door de vinkjes bij de Instellingen voor gegevens delen te verwijderen.

4. Vink de opties bij Gegevensverzameling onder Trackinginfo uit. Dit vind je bij de property-instellingen. Zo schakel je het delen van gegevens met Google voor advertentiedoeleinden uit. 

5. Controleer of de functie voor user ID’s uitgeschakeld is. Dit is belangrijk omdat het niet meer is toegestaan om surfgedrag van verschillende apparaten en meerdere sessies te koppelen. Schakel dit uit bij de Property-instellingen, Tracking info en dan Gebruiker-ID (user ID).

6. Laat je informeren over het gebruik van Google Analytics en opt-out. Verklaar via de privacyverklaring dat je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd. De AP adviseert verder dat je jouw bezoekers een opt-out mogelijkheid biedt voor Google Analytics.

De privacy instellingen voor de AVG vind je in de Google Analytics beheeromgeving. HBesef wel dat door het anonimiseren van IP-adressen, de locatiedata minder nauwkeurig is Je kunt ook geen IP-adressen meer filteren om intern verkeer uit te sluiten.

AVG biedt nieuwe instellingen in Google Analytics

Google introduceerde recent nog nieuwe instellingen in Google Analytics voor de AVG. Beheerders van een Google Analytics account hebben hier een mail van Google over ontvangen. Welke instellingen het betreft en wat ze betekenen hebben we hieronder uiteen gezet.

Gegevensbehoud in Google Analytics

Met de instelling gegevensbehoud kun je een tijdsduur instellen voordat de gegevens op gebruikersniveau en gebeurtenisniveau worden verwijderd van de servers van Google Analytics. Dit is van toepassing op gegevens die zijn gekoppeld aan cookies, gebruikers-ID’s en advertentie-ID’s.

Stel in hoe lang Analytics gegevens bewaart worden voordat deze automatisch worden verwijderd. Hiervoor kun je kiezen uit periodes van:

  • 14 maanden
  • 26 maanden
  • 38 maanden
  • 50 maanden
  • Niet automatisch verwijderen

Je vindt deze instelling bij de property-instellingen. Klik dan op Trackinginfo en kies je voor Gegevensbehoud. Houd er wel rekening mee dat deze instellingen pas met de nieuwe wetgeving op 25 mei 2018 ingaan.

Verwijderen van gebruikersdata in Google Analytics

Een andere wijziging die Google gaat doorvoeren is de mogelijkheid om data van een specifieke gebruiker te verwijderen. Deze functie wordt voor 25 mei a.s. beschikbaar gesteld. Deze geautomatiseerde tool zal data op basis van de Analytics-client-ID (standaard Google Analytics first party-cookie), gebruiker-ID (indien ingeschakeld) of app-instance-ID (bij gebruik van Google Analytics voor Firebase).

Heeft u verdere vragen, ideeën, of komt u er niet uit? Topsite helpt u graag met online vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op voor een adviesgesprek.